TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ.
Η ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΕ ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΑΠΟ 15/9/2013
Εκείνοι που είναι τόσο τρελοί ώστε να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο είναι αυτοί που τον αλλάζουν.

"Think different" Apple

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αθηνά Ωνάση: Η πιο "φτωχή" γυναίκα του κόσμου


Αθηνά Ωνάση: Η πιο "φτωχή" γυναίκα του κόσμου


Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης!
Η τραγική κατάληξη της οικογένειας του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα, για να πειστούμε για το πόσο μάταιος είναι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε! Γόνος εύπορης οικογένειας –ο πατέρας του Σωκράτης ήταν ένας από του πλουσιότερους καπνέμπορους της Σμύρνης-, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήρθε πρόσφυγας το 1922 στην Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο επόμενος σταθμός στη ζωή του ήταν η Αργεντινή και το Μπουένος Άιερς, όπου βρέθηκε να εργάζεται ως λαντζιέρης, ως υπάλληλος σε πλυντήριο, ως νυχτοφύλακας, ακόμη και ως νυχτερινός τηλεφωνητής.
Η οξυδέρκεια και η εργατικότητά του, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσει να φτιάξει την δική του μικρή επιχείρηση καπνού και κατασκευής σιγαρέτων. Με την ναυτιλία ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1932, αγοράζοντας ένα εμπορικό πλοίο 7.000 τόνων. Λίγο αργότερα, κατάφερε να κάνει δικά του 6 καναδέζικά πλοία, εκ των οποίων τα δύο πρώτα ονόμασε «Πηνελόπη Ωνάση» και «Σωκράτης Ωνάσης» αντίστοιχα, προς τιμήν των γονιών του. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή!
                       Αριστοτέλης Ωνάσης
                             (Πηγή φωτογραφίας Hello magazine)
Με όπλο το αλάθητο ένστικτό του, κατάφερε με μοναδικό και αξιοθαύμαστο τρόπο, να αξιοποιήσει την κάθε ευκαιρία που βρέθηκε μπροστά του. Και ήταν αυτός, πρώτος που κατάφερε να έχει στο στόλο του το πρώτο τάνκερ του κόσμου, 15.000 τόνων, το οποίο είχε οναμάσει «ΑΡΙΣΤΟΝ». Έκτοτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόραζε το ένα καλύτερο και μεγαλύτερο τάνκερ πίσω από το άλλο, κάνοντας το όνομα του γνωστό από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη.
                         
Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Το 1953, έχοντας ως έδρα του το Μόντε Κάρλο, κατάφερε να έχει όλο το Μονακό δικό του! Την ίδια χρονιά βάφτισε στο Αμβούργο το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου, ονομάζοντάς το «Τίνα Ωνάση».
                        Αριστοτέλης Ωνάσης, Αλέξανδρος Ωνάσης, Τίνα Λιβανού 
                             (Πηγή φωτογραφίας Hello magazine)      
Το 1957 αναλαμβάνει τη μικρή τότε και επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε., μετά από παρότρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία σύντομα μετέτρεψε σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» των πέντε Ηπείρων. Είχε φθάσει στο σημείο να έχει δικές του ήδη 70 εταιρίες ανά τον κόσμο! Θέλοντας να αποκτήσει το δικό του προσωπικό ησυχαστήριο το 1961 αγόρασε ένα μικρό νησί απέναντι από το Νυδρί της Λευκάδας, τον Σκορπιό.
                         Αριστοτέλης Ωνάσης Μαρία Κάλλας 
                              (Πηγή φωτογραφίας Hello magazine)
Το 1958, ήταν η χρονιά που ήρθε στη ζωή του η Μαρία Κάλλας. Η γνωριμία μαζί της κατέληξε γρήγορα σε φλογερό έρωτα, όχι όμως και σε γάμο. Ο δεύτερος γάμος για τον Ωνάση ήταν το 1968, με την Ζακλίν (Τζάκυ) Μπουβιέ, την χήρα του δολοφονημένου Τζον Κέννεντι. Από τη ζωή του Έλληνα μεγιστάνα πέρασαν πολλές ακόμη διάσημες γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Τζεραλίν Σπέρκλς, η Εύα Περόν, η Μεριλιν Μονροε, η Γκλόρια Σουανσόν και η Γκρέτα Γκάρμπο.
                      Jackie Kennedy Αριστοτέλης Ωνάσης                                    
                        (Πηγή φωτογραφίας Hello magazine)  
Η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση, υπέρλαμπρη και αξιοζήλευτη έως τότε, άλλαξε οριστικά τον Ιανουάριο του 1973, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του μονάκριβου ιού του Αλέξανδρου, κατά την συντριβή του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τα σοβαρότατα τραύματα στον εγκέφαλο του μοναχογιού του, οδήγησαν τον Ωνάση να δώσει την συγκατάθεσή του στους γιατρούς, να του αφαιρέσουν  τη μηχανική υποστήριξη που έως εκείνη τη στιγμή κράταγε τον Αλέξανδρο στην ζωή…
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ισχυρό άνδρα είχε ξεκινήσει…
                             Χριστίνα Ωνάση Αριστοτέλης Ωνάσης 
                             (Πηγή φωτογραφίας Hello magazine)
Το 1973, οι ζημιές για τον Αριστοτέλη Ωνάση έφθασαν τα 12,5 εκατομμύρια δολάρια. Το διυλιστήριο στο Νιου Χαμσαιρ έκλεισε και το 1975 επέστρεψε την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στον Καραμανλή, ο οποίος και την κρατικοποίησε.
Είναι η στιγμή που ο άλλοτε ισχυρός άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ματαιότητα της ζωή του. Είναι η στιγμή που τίποτα πλέον δεν τον γεμίζει… Όλα ξαφνικά μοιάζουν μάταια στα μάτια του… Προσβεβλημένος από μυασθένεια, αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, στο Σκορπιό. Στις 15 Μαρτίου του 1975, άφησε την τελευταία του πνοή  στο Αμερικάνικο Νοσοκομείο του Παρισιού, με τους καλύτερους γιατρούς του κόσμου να σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στην ασθένειά του…
Μετά τον θάνατο του μεγιστάνα, η οικογένεια Ωνάση, δέχεται ακόμη ένα τραγικό χτύπημα. Το 1988 και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η μονάκριβη κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα βρίσκεται νεκρή στο μπάνιο της. Την ίδια κατάληξη είχε λίγο αργότερα και η μητέρα της και σύζυγος του Ωνάση Τίνα.
Μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσία του Έλληνα μεγιστάνα, η εγγονή του Αθηνά, γόνος της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ, η οποία σήμερα φαίνεται να αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους να «απαλλαγεί» από το ψυχολογικό φορτίο αυτής της περιουσίας!
Η Αθηνά Ωνάση είναι από τις πιο πλούσιες, και συνάμα τις πιο «φτωχές» γυναίκες αυτού του κόσμου…
                           Αθηνά Ωνάση
Πλούσια γιατί βρέθηκε να έχει στην κατοχή της περιουσία ανεκτίμητης αξίας, «φτωχή» γιατί έχασε πολύ νωρίς τα αγαπημένα της πρόσωπα και κυρίως την μητέρα της…  Είναι βέβαιο ότι η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, θα φέρει μια ζωή βαρέως την τραγική κατάληξη της οικογένειας Ωνάση… Ίσως πια να  έχει συνειδητοποιήσει για τα καλά ότι στη ζωή δεν είναι το χρήμα το παν. Ίσως οι μελαγχολία η οποία απαθανατίζεται στα μάτια της, κάθε φορά που την φωτογραφίζουν παπαράτσι, να κρύβει τη βαθιά της πίκρα γι’ αυτή την άδικη μοίρα που «χτύπησε» ανελέητα την οικογένειά της… Είναι βέβαιο, ότι αντί αυτής της τεράστιας κληρονομιάς του παππού της, θα προτιμούσε να κρατούσε στην αγκαλιά της τα αγαπημένα της πρόσωπα, που έφυγαν τόσο σύντομα απ’ τη ζωή της, και κυρίως αυτό της μητέρας της…
Η Αθηνά Ωνάση, προσπαθεί τρόπον τινά να «ξεφορτωθεί» για πάντα την περιουσία του παππού της, που απ’ την αρχή της γέννησης της έως σήμερα, φαίνεται να στοιχειώνει τη ζωή της… Αναζητεί απεγνωσμένα αγοραστές. Μέσα σ’ αυτούς είναι  και ο Αρμάνι, στον οποίο φέρεται να πούλησε πρόσφατα έκταση 120 στρεμμάτων στα Σύβοτα της Λευκάδας, έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ. Και ο Σκορπιός, στον οποίο μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, επικρατεί νεκρική σιωπή, φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα έχει την ίδια τύχη. Πωλητήριο, αργά ή γρήγορα, θα μπει και  στο λιγότερο προβεβλημένο νησί του Ωνάση, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον Σκορπιό, τη Σπάρτη. Τραγική ειρωνεία; Πάνω στο εν λόγω ιδιόκτητο νησάκι υπάρχει μια διώροφη οικοδομή, η οποία δεν αποπερατώθηκε ποτέ…
Η ζωή του Έλληνα Κροίσου, προσφέρεται πραγματικά για προβληματισμό, αλλά και για παραδειγματισμό! Η ευτυχία δεν κρύβεται, ούτε στο αδιάκοπο κυνήγι της δόξας, ούτε στον αλόγιστο πλουτισμό. Η πλεονεξία και η ματαιοδοξία δεν συγκαταλέγονται στις αρετές του ανθρώπου…
Όσα χρήματα κι αν διαθέτει κανείς δεν μπορεί να εξαγοράσει ούτε την αληθινή ευτυχία, ούτε και το θάνατο. Η αίγλη και η μεγάλη ζωή είναι μάλλον πράγματα εφήμερα…  Δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε την ματαιότητα της ύλης, γι’ αυτό φροντίζουμε να την συσσωρεύουμε ασύστολα. Παρασυρόμαστε από την καταναλωτική μανία της εποχής, ενώ το ανταγωνιστικό μας πνεύμα μας εξωθεί κάθε φορά στο να αποκτούμε περισσότερα μεγαλεία απ’ αυτά που έχει ο διπλανός μας… Διαρκώς βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος… Δίνουμε αξία στα ανούσια και υποβιβάζουμε  τα άλλα… Τα πιο μεγάλα και τα πιο σπουδαία…
Τι είναι άραγε, πιο σημαντικό να κληρονομήσει ένα παιδί από τους γονείς του; Οικόπεδα και σπίτια, ή αρχές και αξίες που θα το βοηθήσουν να χαράξει την δική του ισορροπημένη  ρότα ζωής;
Υπάρχει ένα γνωμικό, του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δούμα (1802-1870) που λέει: «Μην εκτιμάς το χρήμα ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο απ’ ό,τι του αξίζει. Είναι πολύ καλός υπηρέτης, αλλά πολύ κακός αφέντης!». Και κάτι ακόμη: «Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες…»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο 1lykgrevena-a4.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.